Domowe tiramisu w pucharkach :)
11/23/2012 08:48:00 PM
0
biszkopty
,
cukier
,
deser
,
gotowanie
,
kawa
,
kremówka
,
kulinaria
,
mascarpone
,
przysmak
,
składniki
,
smakołyk
,
śmietana 30%
,
tiramisu
,
żółtka
Pamiętacie, jak jakiś czas temu pisałam Wam o Pomyśle na tiramisu od Winiary?
Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe, nienaszpikowane konserwantami tiramisu,
Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe, nienaszpikowane konserwantami tiramisu,
które możecie - również jak te wyżej wymienione - przygotować i podawać w pucharkach :) Z podanych składników uzyskałam 6 porcji, czyli dla każdego z rodziny plus 2 w zapasie, dla mojego chłopaka i przyjaciółki :)
Nastawiamy garnuszek z wodą.
Czego potrzebujemy, czyli składniki:
- 3 żółtka
- 200-250 g śmieatny 30% (kremówki)
- 150-250 g serka mascarpone (może być inny, kremowo-śmietankowy serek)
- 100 g cukru
- 1 szklanka mocnej kawy, czyli woda i kawa rozpuszczalna ;)
- paczka biszkoptów
- gorzka czekolada lub kakao do dekoracji
Na pierwszy ogień idzie ubijanie śmietanki w dość dużej misce, do której potem trafi większość składników ;)
Na garnuszku stawiamy blaszaną miseczkę, w której ucieramy żółtka z cukrem, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z garnuszka.
Zagotowaną wodę wykorzystujemy do zaparzenia kawy.
Następnie do żółtek z cukrem dodajemy serek mascarpone, lub inny kremowo-śmietankowy i wszystko razem miksujemy.
Jak widać na zdjęciu ja dodałam serka Maćkowita. Powód? Serek mascarpone nie należy do najtańszych, natomiast jest identyczny jak ten ;)
Gdy kawa już ostygnie, moczymy w niej przez chwilę biszkopty i układamy je na dnie pucharków. Następnie nakładamy warstwę kremu. Powtarzamy czynności do wykończenia składników pamiętając o tym, aby ostatnią warstwą był krem.
Dla dekoracji wierzch naszego deseru możemy posypać kakao lub startą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz ♥