Baklawaa!
11/24/2012 04:15:00 PM
6
baklawa
,
ciasto francuskie
,
deser
,
gotowanie
,
grecka
,
kebabowa :D
,
kulinaria
,
miód
,
orzechy
,
pieczenie
,
przepis
,
śródziemnomorska
,
turecka
Tiramisu było pomysłem na poprzedni weekend, jednak opublikowane później...
Tym razem po raz kolejny witam Was ciastem francuskim ;> Dzisiejsze wydanie to śródziemnomorski przysmak zwany baklawą! :)UWAGA: Przysmak mocno słodki! :D
Baklawę najłatwiej spotkać w barach, gdzie jest serwowany kebab.Specjalnie dla Was przepis jak wykonać ją domowymi metodami ;)
Baklawę najłatwiej spotkać w barach, gdzie jest serwowany kebab.Specjalnie dla Was przepis jak wykonać ją domowymi metodami ;)
Po pierwsze - składniki:
Gotujemy szklankę wody wraz z miodem, wanilią oraz sokiem cytrynowym.
Gdy już ciasto zaczyna pulchnieć polewamy je przygotowanym syropem.
Polanie syropem powoduje, że ciasto lekko opadnie - i oto chodzi :)
Wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, i piec aż do uzyskania złotej barwy.
Po piąte - bon appetit :D
Baklawę wyjmujemy na półmisek i czekamy chwilę z jedzeniem, co by się nie poparzyć :)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g masła
- 500 g orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka cynamonu
Syrop: - laska wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego
- 5 łyżek miodu
- sok i skórka z cytryny
- opcjonalnie 50 g rodzynek
- szklanka wody
Po drugie - przygotowanie farszu:
Łupiemy orzechy (oj trochę z tym roboty jest..), a następnie drobno je siekamy.
Zamiast tej czynności możemy kupić już gotowe.
Kolejnym krokiem jest dodanie cukru, bułki tartej oraz cynamonu i wymieszanie tego wszystkiego.
Po trzecie - formowanie ciastek:
Ciasto francuskie wałkujemy aż do uzyskania naprawdę cienkiego plastra. Wycinamy kwadraty/prostokąty, które układamy na blasze na papierze do pieczenia polanym roztopionym masłem.
Kładziemy jeden plasterek, polewamy go masłem, kładziemy następny. Po położeniu 2-3 plastrów nakładamy farsz. Kolejno znowu te same czynności 1-2 razy i znowu farsz. Później kładziemy 2-3 plastry na wierzch i polewamy masłem. Wstawiamy do piekarnika ok 200*C i czekamy aż ciasto zacznie 'rosnąć'.
Ciasto francuskie wałkujemy aż do uzyskania naprawdę cienkiego plastra. Wycinamy kwadraty/prostokąty, które układamy na blasze na papierze do pieczenia polanym roztopionym masłem.
Kładziemy jeden plasterek, polewamy go masłem, kładziemy następny. Po położeniu 2-3 plastrów nakładamy farsz. Kolejno znowu te same czynności 1-2 razy i znowu farsz. Później kładziemy 2-3 plastry na wierzch i polewamy masłem. Wstawiamy do piekarnika ok 200*C i czekamy aż ciasto zacznie 'rosnąć'.
Po czwarte - polanie syropem:
Gotujemy szklankę wody wraz z miodem, wanilią oraz sokiem cytrynowym.
Gdy już ciasto zaczyna pulchnieć polewamy je przygotowanym syropem.
Polanie syropem powoduje, że ciasto lekko opadnie - i oto chodzi :)
Wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, i piec aż do uzyskania złotej barwy.
Po piąte - bon appetit :D
Baklawę wyjmujemy na półmisek i czekamy chwilę z jedzeniem, co by się nie poparzyć :)
Smacznego :)
Mniammmmmmm wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs - do wygrania bony na buty ;)
Warto spróbować ;)
Uwierz, że było pyszne ;>
UsuńMyślałam, że to jakaś zapiekanka obiadowa, a to takie słodkości! :)
OdpowiedzUsuńCo weekend staram się wstawić przepis na jakiś deser ;) Oczywiście pojawiają się też inne cuda np penne czy pizza ;)
UsuńNawet się nie zastanawiaj tylko wybieraj raz dwa!
OdpowiedzUsuńNa pewno są równie piękne rzeczy:*
P.S Te pyszności ze zdjęć mówią: zjedz mnie! o nie ^^
Pewnie tak :) Jak byłam któregoś roku były filcowe cuda, wełniane szaliczki i różne pierniczki :D
UsuńPrzepis dość łatwy - smacznego jeśli się skusisz ;)