Baklawaa!

Tiramisu było pomysłem na poprzedni weekend, jednak opublikowane później...
Tym razem po raz kolejny witam Was ciastem francuskim ;> Dzisiejsze wydanie to śródziemnomorski przysmak zwany baklawą! :)UWAGA: Przysmak mocno słodki! :D
Baklawę najłatwiej spotkać w barach, gdzie jest serwowany kebab.Specjalnie dla Was przepis jak wykonać ją domowymi metodami ;)

Po pierwsze - składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g masła
  • 500 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu

    Syrop:
  • laska wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 łyżek miodu
  • sok i skórka z cytryny
  • opcjonalnie 50 g rodzynek
  • szklanka wody

    Po drugie - przygotowanie farszu:

    Łupiemy orzechy (oj trochę z tym roboty jest..), a następnie drobno je siekamy.
    Zamiast tej czynności możemy kupić już gotowe.
    Kolejnym krokiem jest dodanie cukru, bułki tartej oraz cynamonu i wymieszanie tego wszystkiego.



Po trzecie - formowanie ciastek:
Ciasto francuskie wałkujemy aż do uzyskania naprawdę cienkiego plastra. Wycinamy kwadraty/prostokąty, które układamy na blasze na papierze do pieczenia polanym roztopionym masłem.
Kładziemy jeden plasterek, polewamy go masłem, kładziemy następny. Po położeniu 2-3 plastrów nakładamy farsz. Kolejno znowu te same czynności 1-2 razy i znowu farsz. Później kładziemy 2-3 plastry na wierzch i polewamy masłem.  Wstawiamy do piekarnika ok 200*C i czekamy aż ciasto zacznie 'rosnąć'.


Po czwarte - polanie syropem:

Gotujemy szklankę wody wraz z miodem, wanilią oraz sokiem cytrynowym.
Gdy już ciasto zaczyna pulchnieć polewamy je przygotowanym syropem.
Polanie syropem powoduje, że ciasto lekko opadnie - i oto chodzi :)
Wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, i piec aż do uzyskania złotej barwy.

Po piąte - bon appetit :D

Baklawę wyjmujemy na półmisek i czekamy chwilę z jedzeniem, co by się nie poparzyć :)
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Mniammmmmmm wygląda przepysznie ;)

    Zapraszam na konkurs - do wygrania bony na buty ;)
    Warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że to jakaś zapiekanka obiadowa, a to takie słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co weekend staram się wstawić przepis na jakiś deser ;) Oczywiście pojawiają się też inne cuda np penne czy pizza ;)

      Usuń
  3. Nawet się nie zastanawiaj tylko wybieraj raz dwa!
    Na pewno są równie piękne rzeczy:*

    P.S Te pyszności ze zdjęć mówią: zjedz mnie! o nie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak :) Jak byłam któregoś roku były filcowe cuda, wełniane szaliczki i różne pierniczki :D

      Przepis dość łatwy - smacznego jeśli się skusisz ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz ♥

Copyright © 2014 Maleńka bloguje , Blogger