Brzoskwinie i jabłka w połączeniu z ciastem francuskim

W nawiązaniu do komentarzy pod postem na blogu Blogującej Qry domowej (http://angelisiak-bloguje.blogspot.com/2012/10/pieczemy-ciasteczka-francuskie.html) zamieszczam 'moją wersję' ciasteczek błyskawicznych ;)
Jak już się dogadałyśmy - nadajemy im różne kształty, w swoich zawsze umieszczam owoce, gdyż raz przejechałam się na dżemach - jak zauważyłyśmy z Angelisią.K niestety wylewają się..
Tymczasem dla bardziej leniwych, a lubiących zjeść coś słodkiego prezentuję proste przygotowanie deseru z ciasta francuskiego i owoców :)
Więc aby zjeść taki smakołyk należy przygotować:

opakowanie ciasta francuskiego

świeże owoce pokrojone w plasterki (np brzoskwinie, jabłka)

Rozwałkowane ciasto kroimy w trójkąty - kawałki pizzy (mniej więcej takie jak na zdjęciu).

Na szerszym końcu kładziemy kawałek owocu i zawijamy go.

W ten sposób uzyskujemy ciasteczko w kształcie rogalika.

Drugim kształtem w jakim się lubuję są 'chlebki-bułeczki'.

Aby uzyskać taki kształt, ciasto kroimy w paski.

Następnie ciastem owijamy plasterek owocu przesuwając się od lewej do prawej strony - ciasto stopniowo pokrywa owoc jednocześnie nachodząc na poprzednią warstwę.

Nasze ciasteczka pieczemy rozłożone na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza aż do zarumienienia.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz ♥

Copyright © 2014 Maleńka bloguje , Blogger