Brzoskwinie i jabłka w połączeniu z ciastem francuskim
11/03/2012 11:03:00 PM
2
brzoskwinia
,
ciasto francuskie
,
deser
,
jabłko
,
kulinaria
,
pieczenie
,
smakołyk
W nawiązaniu do komentarzy pod postem na blogu Blogującej Qry domowej (http://angelisiak-bloguje.blogspot.com/2012/10/pieczemy-ciasteczka-francuskie.html) zamieszczam 'moją wersję' ciasteczek błyskawicznych ;)
Jak już się dogadałyśmy - nadajemy im różne kształty, w swoich zawsze umieszczam owoce, gdyż raz przejechałam się na dżemach - jak zauważyłyśmy z Angelisią.K niestety wylewają się..
Tymczasem dla bardziej leniwych, a lubiących zjeść coś słodkiego prezentuję proste przygotowanie deseru z ciasta francuskiego i owoców :)
Jak już się dogadałyśmy - nadajemy im różne kształty, w swoich zawsze umieszczam owoce, gdyż raz przejechałam się na dżemach - jak zauważyłyśmy z Angelisią.K niestety wylewają się..
Tymczasem dla bardziej leniwych, a lubiących zjeść coś słodkiego prezentuję proste przygotowanie deseru z ciasta francuskiego i owoców :)
opakowanie ciasta francuskiego
świeże owoce pokrojone w plasterki (np brzoskwinie, jabłka)
W ten sposób uzyskujemy ciasteczko w kształcie rogalika.
Drugim kształtem w jakim się lubuję są 'chlebki-bułeczki'.
Aby uzyskać taki kształt, ciasto kroimy w paski.
Następnie ciastem owijamy plasterek owocu przesuwając się od lewej do prawej strony - ciasto stopniowo pokrywa owoc jednocześnie nachodząc na poprzednią warstwę.
Nasze ciasteczka pieczemy rozłożone na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza aż do zarumienienia.
SMACZNEGO :)
Super pomysł, na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo w takim razie :-)
Usuń