Wiem co jem: domowe lody
7/19/2014 12:40:00 PM
32
banany
,
jedzenie
,
kuchnia
,
kulinaria
,
lody
,
masło orzechowe
,
owoce
,
sorbet
,
truskawki
,
wiem co jem
Lato zwykle kojarzymy z wakacjami i upałem. Jak walczymy z upałem? Wiatraki, klimatyzacja i lody. Choć zimą istnieje mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na gardło po ich zjedzeniu, to mimo wszystko najwięcej lodowych specjałów wcinamy latem.
Gdy jesteśmy na mieście nie sposób zjeść zdrowego loda, o którym składzie wszystko wiemy. Rożki, kubeczki czy lody na patykach mają w składzie różne rzeczy, o których nie mamy zielonego pojęcia. Dlatego więc przychodzę z inicjatywą wykonania domowych lodów, które są w pełni naturalne i zdrowe, bo w głównej mierze złożone z owoców.
Kiedyś, czyli przed spaleniem blendera kielichowego często gościły w mojej kuchni. Później poszły w zapomnienie i całkiem niedawno przypomniał mi o nich wpis Fashionelki. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy niebywałych zdolności kulinarnych, a jedynie mrożonych owoców i sprawdzonego blendera Najlepiej takiego, który nie znosi źle współpracy z lodem, żeby nie zajechać go jak Aswertyna :*
Składniki (wedle uznania)
mogą to być
mrożone owoce
masło orzechowe
czekolada
nutella
zimna śmietana (najlepiej 30%, ale każda gęsta się sprawdzi)
cukier
mięta (dekoracja albo smak;))
mięta (dekoracja albo smak;))
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę.
Moje propozycje to:
Banany + masło orzechowe z kawałkami orzechów. Do dekoracji brązowy cukier i orzeszki bez soli.
Banany + truskawki
2 kolorowe:
dół - same truskawki
góra - truskawki + śmietana + cukier
Jakie lodowe specjały zajadacie dla ochłody? :)
Banany i truskawki wyglądają smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńCo rozumiesz przez śmietanę? :D Taka śmietanka jak do ubijania? Bo chyba nie klasyczna typu 12, 18%? Jestem kulinarnym beztalenciem :D
OdpowiedzUsuńDo ubijania jest 30%, ale że nie miałam takiej pod ręką to wzięłam gęstą 18% i dodałam troszkę cukru ;-)
Usuńciekawi mnie 1 połączenie smakowe ;)
OdpowiedzUsuńDość oryginalny smak ;-)
Usuńwszystkie wersje Twoich lodów wyglądają cudownie a na pewno jeszcze lepiej smakują.
OdpowiedzUsuńidę sobie zrobić takiego loda :P
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :) Chętnie bym ich spróbowała :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe lody:)
OdpowiedzUsuńJako, że mam też maszynę do lodów to wyglądają jak te ze sklepu, a smakują o niebo lepiej:) Ale trochę roboty z nimi jest:)
Mniam, mniam... Idę poszukać blendera :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba kiedyś zrobić:D
OdpowiedzUsuńpierwszy wariant musi być pyszny :) wogóle to nieprzyzwoicie wstawiać takie pyszne posty jak siedze w pracy, chlipu
OdpowiedzUsuńSama jeszcze nie robiłam lodów ale wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale pyszne :) dawno nie robiłam lodów w domu :)
OdpowiedzUsuńmniamm musze sprobowac :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cie serdecznie!
mniam zjadłabym !:)
OdpowiedzUsuńkiedy mogę wpaść na taki deser? :D
OdpowiedzUsuńAż sobie muszę zapisać. :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi sorbety truskawkowe... PYCHAAAA ^^
ale smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńLubie takie domowe lody :) Fajne propozycje :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBanany z truskawkami często miksuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :))
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie! Chetnie sprobuje :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie lody. Poczekam, aż maliny dojdą w moim ogródku to wypróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńjak byłam dzieckiem, moja mama zawsze mi takie robiła!
OdpowiedzUsuńoj tam oj tam :D po blenderze za 30 zł i tak wiele się nie spodziewałam :D hyhy
OdpowiedzUsuńJa też robię takie pyszności w domu. Są o niebo lepsze od kupnych i wiemy, co jemy. Lody truskawkowe skradły moje serce:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że o mnie wspomniałaś! :)
OdpowiedzUsuńNo nie! O tej porze wpisy z jedzeniem na blogach powinny być zablokowane :P same pyszności ;)
OdpowiedzUsuńAle fajne przepisy! Ja uwielbiam granitę i sorbety. Na granitę przepis zamieściłam u siebie na blogu. A moja mama czyta Fashionelkę i ostatnio zaserwowała właśnie takie truskawkowo-bananowe. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń