Zwykły-niezwykły obiad

Polski obiad - co się z nim kojarzy? Kluski śląskie, gołąbki, kapusta, rosół. Zdecydowanie tak, choć pewnie ankietowani w Familiadzie wypowiedzieliby się, że najczęstszym niedzielnym obiadem są ziemniaki z kotletem i jakimś dodatkiem. Dodatek z racji lata powinien być lekki - jakaś sałatka z rzodkiewką czy mizeria. Jednak czy schab w panierce i ziemniaki posypane koperkiem nie są zbyt oklepane? No właśnie. Dlatego dzisiaj przychodzę z propozycją nieco innego wydania typowego niedzielnego obiadku.

Pierś z kurczaka pod pierzynką podana z pieczonymi ziemniaczkami oraz pomidorem na sałacie

Składniki (1 porcja):

pierś z kurczaka
2 ziemniaki
2 łyżki majonezu
garść startego żółtego sera
1-3 pieczarki
 1 pomidor
kilka małych listków sałaty masłowej
zioła prowansalskie
sól
słodka papryka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, ubić i ułożyć na papierze do pieczenia  na blasze. Kolejno nałożyć na nią pieczarki, posypać żółtym serem i posmarować majonezem. Wstawić do zapieczenia na ok 200*C na około 20 min.

Ziemniaki można przyrządzić na dwa sposoby. Jeśli zostały nam z poprzedniego obiadu wystarczy odsmażyć je do zarumienienia się na patelni. Jeśli szykujemy od zera: obieramy ziemniaki i kroimy je na niezbyt grube plastry układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy je do smaku solą, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku razem z piersią do momentu gdy będą przepieczone i chrupkie. Możemy je również przewrócić dla równomiernego zarumienienia.

Umytą sałatę i pomidora układamy na przemian tak, żeby na siebie nachodziły. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i posypujemy ziołami prowansalskimi. Jest to nie tylko zdrowy dodatek do obiadu, ale zarazem dekoracja na talerzu.

Smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. wygląda bardzo pysznie, jestem w pracy i nie mam widoków na tak ładny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadniesz mi coś ugotować? mam w domku stado Balei i wogóle haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie :D Przynajmniej sobie wszystko zwącham :D

      Usuń
  3. Ja praktycznie w domu prawie wcale nie smażę, no może w wybitnych przypadkach. Zawsze jeśli chodzi o mięso zapiekam w piekarniku żeby było chudziej i zdrowiej także znam dobrze takie mięsko :D
    Ale muszę przyznać, że jak będę miała dzień odpustu od zdrowej diety to skorzystam z tych pieczarek z serem i majonezem MNIAM :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To całkiem zdrowo, ceni się ceni :D Może wrzucisz na bloga kilka swoich kulinarnych przepisów - ciekawi mnie jak wygląda Twoje żywienie cały czas z piekarnika :D

      Usuń
    2. Już i tak mam wiele postów niezwiązanych z kosmetykami, nie chcę tam robić jeszcze większego miszmaszu :)
      Generalnie muszę znać takie przepisy z racji tego, że mam nadzieję zostanę dietetykiem :D
      Ale robię w taki sposób ryby, kurczaka, z innymi mięsami różnie (ale innych bardzo mało jadam) do tego staram się na obiad jeść jak najwięcej zup, dań z brązowym ryżem czy makaronem, dać opartych na warzywach. Takie tam :D
      Oczywiście nie da się tak super zdrowo jeść cały czas, kocham fast foody<3 i słodycze <3 ale staram się jak najbardziej ograniczać.

      Usuń
  4. Alez mi smaka narobilas, uwielbiam pierwsi z kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wygląda pysznie i chyba zdobyłam pomysł na obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda strasznie smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zgłodniałam... idę po batona :D

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym... ale dupy mi się nie chce ruszać, żeby teraz robić. jutro skorzystam, dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda:) I jest miłą odmianą od tradycyjnego kotleta z ziemniakami. Chętnie zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo smakowicie :) aż zgłodniałam :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pierś z kurczaka i pomidory i te ziemniaczki mmmm wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. majonez używam tylko do jajek ;)
    ale kotleta z pieczarkami i serem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ba! Wypróbuj jeszcze z dodatkiem majonezu - nie pożałujesz ;) Cały tłuszczyk się praktycznie w piekarniku wytapia - jak wyjmujesz blachę, która była wyłożona suchym papierem do pieczenia, to później zastajesz kałużę :P

      Usuń
  13. Co do ziemniaków pieczonych wypróbuj taki przepis.

    Pokrojone ziemniaki zalej woda i solidnie posol. Odstaw na pół godziny. Potem odlej wodę i przypraw (ja daję przyprawę do ziemniaków i koperek) i upiecz. Wcześniej możesz też je ze 3 minuty podsmażyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie wypróbuję, bo lubię pieczone ziemniaki, a może i taka wersja przypadnie mi do gustu :D

      Usuń
  14. nie mogę patrzeć na te pyszności! podziel się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm - wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Zrobiłaś mi niezły apetyt ;) szczególnie gdy czytałam o mizerii, którą dawno nie jadłam. Przepis koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz ♥

Copyright © 2014 Maleńka bloguje , Blogger