Przepis na domowe bounty :)
9/23/2012 03:23:00 PM
1
aromat
,
batonik
,
bounty
,
cukier puder
,
czekolada
,
deser
,
gotowanie
,
jedzenie
,
kuchnia
,
kulinaria
,
masło
,
przepis
,
rajskie batoniki
,
śmietana 30%
,
wiórki kokosowe
Witajcie!
Dzisiaj znowu chcę Wam podać przepis na smaczny deser :) Każdy chyba kojarzy tego batonika ? :)
Smaczny, rajski powiew kokosowej nuty smakowej w mlecznej czekoladzie :) Niebo w gębie!
Taki właśnie jest Bounty. Jak wykonać go domowym sposobem?
Wczoraj pierwszy raz robiłam batoniki z tego przepisu, jednak nalałam ciut za dużo śmietanki i nie mają idealnej konsystencji, ale smak jest genialny! :) Jak powiedziałam mamie, że troszkę mi nie wyszły to owszem nie była zbyt zadowolona, ale jak już spróbowała to była zachwycona i bardzo jej smakowało :)
Może i Wam podpasuje ten przepis :)
Dzisiaj znowu chcę Wam podać przepis na smaczny deser :) Każdy chyba kojarzy tego batonika ? :)
Źródło: google grafika |
Taki właśnie jest Bounty. Jak wykonać go domowym sposobem?
Wczoraj pierwszy raz robiłam batoniki z tego przepisu, jednak nalałam ciut za dużo śmietanki i nie mają idealnej konsystencji, ale smak jest genialny! :) Jak powiedziałam mamie, że troszkę mi nie wyszły to owszem nie była zbyt zadowolona, ale jak już spróbowała to była zachwycona i bardzo jej smakowało :)
Może i Wam podpasuje ten przepis :)
Składniki
- 200g wiórków kokosowych
- 100ml śmietany kremówki (30%)
- 70g cukru pudru
- 70g masła
- 200g czekolady (lub mniej/więcej - zależy jak bardzo chcemy mieć oblane czekoladą te batoniki)
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
Wiórki mieszamy z cukrem pudrem w misce.
W niewielkim garnuszku podgrzewamy śmietanę wraz z masłem aż do jego rozpuszczenia.
Wlewamy mieszaninę do suchych składników, dodajemy aromat i mieszamy aby mieszanina była dość jednolita.
Z mikstury należy uformować kulki czy coś na kształt batonika - zależy już tylko od Was ;)
Robimy to ściskając wiórki w dłoni, ale można zastosować też taki myk, że całość przelewamy do bardzo drobnego sitka, aby nadmiar cieczy zniknął i wtedy nawet łyżką da się radę nakładać i będzie ok :)
Kulki czy inne formy układamy na blasze na papierze do pieczenia, całość nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy do schłodzenia przez minimum godzinę.
Gdy wystarczająco się to schłodzi, rozpuszczamy czekoladę i polewamy lub obtaczamy nasze formy kokosowe w płynnej czekoladzie. I ponownie odstawiamy aż do zaschnięcia czekolady :)
Smacznego! :)
w piątek chyba właśnie jadłam bounty ale nie domowe ;D
OdpowiedzUsuń