Weekendowy przepis: kopiec kreta
1/05/2013 04:18:00 PM
6
banany
,
ciasto
,
cukier
,
cukier puder
,
cukier waniliowy
,
czekolada
,
gotowanie
,
jajko
,
kakao
,
kulinaria
,
margaryna
,
mąka
,
mleko
,
pieczenie
,
proszek do pieczenia
,
przepis
,
śmietana 30%
,
tips
Dzisiaj zamieszczam dla Was przepis na słodki deser do kawy ;)
Miałam mały zapaś śmietany kremówki, więc dzisiaj mój wybór padł na ciasto o wdzięcznej nazwie Kopiec Kreta ;)
Mi oraz mojej mamie bardzo posmakował, jednak tata kręci głową na banany ;) Dla przeciwnych tym owocom mam inny pomysł ;)
TIPS: Zamiast bananów użyjcie brzoskwiń ;)
Składniki:
ciasto:
125 g margaryny
5 łyżek mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem i dodatki:
400-500 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady
4 banany
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku lub fixy do śmietany
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do płynu dodajemy mleko i cukier.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W drugiej misce mieszamy mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i żółtkami.
Dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Powstaje nam gęsta masa.
Następnie dodajemy ubitą pianę i ponownie miksujemy.
Masę tą wykładamy do tortownicy, której dno jest wyścielone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 25 minut (w zależności od wielkości formy ciasto może być upieczone szybciej lub wolniej). Wielkość formy bez znaczenia - ciasto bardzo nie wyrasta, z resztą jego wysokości i tak jest bez znaczenia ;)
W tym czasie obieramy banany. Możemy je również pokroić, jeśli nie starcza ich na rozłożenie na całym cieście.
Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję pokruszoną czekoladę (jeśli nie chcecie aby było czuć jej grudki możecie ją utrzeć tak jak cukier na cukier puder;)). Dodajemy przyrządzoną wcześniej żelatynę w wodzie (powinno już lekko zgęstnieć) lub fixy do śmietany.
Przestudzonemu ciastu ścinamy wierzch i wyjmujemy trochę środka, tak aby brzegi były nieco wyższe od reszty (śmietana nie będzie uciekała bokami;)).
Następnie na cieście układamy banany...
które później przykrywamy masą śmietanowo-czekoladową.
Aby nadać ciastu wygląd kopca wcześniej skrojony wierzch kruszymy i leciutko wklepujemy w śmietanę.
Wstawiamy do lodówki na całą noc, aby masa śmietanowa stężała i się nie rozlewała.
Jak widać u mnie masa nie zdążyła stężeć, bo mój brat łasuch poczęstował się zaraz po przyrządzeniu :)
Uwielbiam kopiec kreta! mmm. Jednak sama jeszcze nie robiłam. chyba spróbuje;)
OdpowiedzUsuńPróbuj :) Nic trudnego ;)
UsuńWygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuń@malenka07 - bardziej różą :)
W smaku też jest dobre ;)
UsuńZa dużo śmietany, żołądek już nie ten co kiedyś, więc musiałabym pokombinować z kremem.
OdpowiedzUsuńA poza tym wygląda zachęcająco.
Może być i krem :) Myślę, że tak też byłoby smacznie :)
Usuń