Krówka by Gellwe
3/31/2013 02:54:00 PM
26
ciasto
,
ciasto w proszku
,
cukier
,
cukier puder
,
deser
,
gellwe
,
jajko
,
kawa
,
krakersy
,
krówka
,
kulinaria
,
orzechy
,
śmietana 30%
W tym roku pośród ciast świątecznych miejsce na stole znalazła również Krówka od Gellwe.
Łatwe w przygotowaniu ciasto z proszku, a w dodatku pyszne. Nie jest to jednak klasyczna krówka.
'Zestaw do samodzielnego montażu' kosztuje około 6 złotych.
Oprócz tego trzeba doliczyć dodatkowe składniki:
4 jajka
paczka krakersów
troszkę cukru, cukru pudru, kawy rozpuszczalnej
orzechy
500 ml śmietanki 30%
Jest ono bardzo łatwe do przygotowania - wszystkie saszetki są opisane, a na opakowaniu jest instrukcja step by step.
Ciasto składa się z biszkoptowego spodu, delikatnego nieprzesłodzonego kremu, warstwy krakersów, masy krówkowej i jest posypane orzechami.
Ogólnie jestem za własnymi wypiekami, a nie ciastami w proszku, no ale cóż.. czasem można się pokusić.
U mnie w domu zostało przyjęte z wielką ciekawością i smakiem.
Nie jest ono zbyt słodkie, delikatna kompozycja jest idealną propozycją do kawy :)
Co sądzicie o ciastach w proszku? :]
dobra alternatywa jak nie ma się czasu, lub zbytnich zdolności kulinarnych, ja mimo, że kocham gotować często korzystam z babeczek z Gellwe czy Delecty, bo są szybkie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńa to ciasto wygląda niesamowicie kusząco :)
Zgadzam się z Tobą. U mnie właśnie to takie szybkie ciasto, poza tym domowej roboty domek Baby Jagi i babka herbaciana :-)
UsuńJak to mówi moja mama " robota dla leniwych" ;d.
OdpowiedzUsuńJa osobiście wolę sama coś upiec ; )
No niektórzy też tak na to patrzą :-)
UsuńPyszności ,3
OdpowiedzUsuńchociaż u mnie w domu same pieczemy ciasta nie robimy z takich 'gotowców' raczej ale to nie zmienia faktu ze chętnie bym spróbowała Twojego :D
To akurat robił mój tata :)
UsuńLepsze są ciasta, które robimy ze świeżych składników. To jest dobry pomysł dla tych, którzy się śpieszą (ciasto z proszku zawsze wyjdzie) lub mają dwie lewe ręce do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M
To właśnie było opcją na szybko :-) Też wolę te ze świeżych składników - wtedy wiem co jem :-)
UsuńTe ciasta w proszku zawsze tak kuszą.. swoją prostotą:D Ale nigdy jeszcze nie miałam okazji pobawić się:)
OdpowiedzUsuńTwoje wyszło identyczne jak z obrazka! Super :):D
Tak, kuszą :) Mnie zawsze kusiły te muffinki wszystkie, ale jednak zawsze domowe górą ;) A z proszku jadłąm tylko na jakichś wigiliach klasowych..
UsuńWole robic ciasta sama :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jest wśród nas wielu kuchcików :) Zapraszam do zakładki kulinaria, może coś Cię zainspiruje :)
Usuńmój mąż lubi takie placki. Jak ma jakiś ochotę sam sobie kupuje kartonik a ja mu tylko całość przygotowuje :)) Ja wolę piec tradycyjnie, ale czego nie robi się dla mężczyzn :)))
OdpowiedzUsuńHaha oni trochę na łatwiznę idą :P ale mój za te wszystkie ciasta i ciasteczka mój robi pyszne spaghetti i kebaby :D
Usuńpychotka!:*
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ten biszkopt mógłby być niższy ;)
Usuńnie przepadam za ciastami w proszku - wolę sama coś upiec, ale to ciasto wygląda wyjątkowo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńZ jednej strony kusi, ale z drugiej odpycha :)
Usuńja jestem jak najbardzej za! o ile gotowanie jeszcze mi wychodzi, tak pieczenie wcale... wiec wszelka pomoc jest mile widziana :) pewnie nie jest to za zdrowe, ale o zdrowych slodyczach niewiele slyszalam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A
No w sumie taka prawda :)
Usuńale mi narobiłaś ochoty na ciasto! :)
OdpowiedzUsuńWybacz ;)
UsuńZ gotowców ostatnio robiłam babeczki Delecty :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu wypróbowano kilka 'pudełek' Gellwe - kremówki wadowickie, krówkę, karpatkę ;)
UsuńZdarzało mi się dawniej kupować ciasta w proszku, obecnie jedną z moich pasji jest pieczenie ciast, więc już nie czuję potrzeby ich kupowania.
OdpowiedzUsuńWitam kuchareczkę :) Też lubię eksperymentować w kuchni, a nie iść na łatwiznę ;)
Usuń