Pieczemy ciasteczka maślane | BLOGMAS 2016

Świąteczne wypieki to jeden z kluczowych zapachów świątecznych. Choinka, świszczący mróz to wszystko ma coś w sobie, ale nasza polska kuchnia kusi zapachami wigilijnych potraw. Ryba, pierogi z kapustą i oczywiście obłędny makowiec. Kto przejdzie koło nich obojętnie? A no właśnie. Czekamy na nie cały rok, bo tylko teraz smakują wyjątkowo. Wiele osób do tej listy dopisałaby pierniczki, a ja chętniej bunkruję się w kuchni by wypiekać ciasteczka maślane. Delikatne, kruche i banalne w wykonaniu. Polane lukrem i obsypane gwiazdkami i innymi cukrowymi ozdobami nabierają świątecznego klimatu. Może i Ty upieczesz takie w tym roku?

Składniki:

175 g mąki (+ dodatkowa ilość przy wyrabianiu ciasta i do podsypywania)
175 g masła lub margaryny
175 g cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
starta skórka z cytryny 

Wykonanie jest banalnie proste - wszystkie składniki należy ze sobą zmieszać, a następnie wyrobić tak, aby ciasto samo odchodziło od ręki. W tym momencie przydaje się mąka pod ręką - oprócz podstawowej dawki jeszcze troszkę jej dodałam. Następnie ciasto zawinięte w folię wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie rozwałkujemy je podsypując stolnicę mąką i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 200*C. Kwestię dekoracji zostawiam każdemu z osobna - sama użyłam gotowego lukru z saszetki i cukrowych ozdób.

Przygotowywanie ciasteczek to ciekawy i oryginalny sposób na spędzenie wolnego popołudnia. Może upieczesz podobne z przyjaciółmi, dziećmi lub samodzielnie?

15 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie ;) I masz świetne foremki ;) Gdzie i za ile można takie kupić? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki kupowałam w dwóch miejscach - jedne na sztuki w Kauflandzie (identyczne widziałam w tym roku w Auchanie) po ok 2 zł/szt, a inne kupiłam w wiadereczku w Home & you :) Cena regularna to było chyba 25 zł, wzięłam na wyprzedaży ;)

      Usuń
  2. Śliczne! :) Ja jutro będę piekła moje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piec różne ciasteczka! Właśnie zaraz zabieram się za ciasteczka na święta, mam nowy przepis i chcę go wypróbować :). Pięknie wyglądają Twoje w efekcie końcowym! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyglądają przepysznie. Na Święta się na nie nie skuszę, bo mam za dużo roboty (jutro zabieram się za pieczenie ciast, a mam ich do upieczenia ok. 8 blach, więc nie starczy mi już na ciasteczka mocy przerobowych), ale po Świętach się skuszę na nie :D Dodaję post do zakładek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 8 blach? :D Kogo Ty chcesz wykarmić tymi ciastami? :D

      Usuń
  5. Ja maślanych nie dekoruje i robie takie maleńkie na jeden kęs. Uwielbiam jak rozpuszczają sie w ustach bo sa tak delikatne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dopiero będę robić w piątek :)
    Już się doczekać nie umiem <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę tego pieczenia;/ Ja mam niestety tak beznadziejny piekarnik, że ciastka musiałyby się piec cały dzień, żeby nie były surowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo takich ciasteczek nie robiłam jeszcze, ale już widze, że mam na nie ochotę ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają pysznie! mój luby uwielbia takie ciastka :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Maślane ciasteczka smakują dobrze o każdej porze roku, a pierniki tylko teraz. Wybieram więc pierniki, na ciasteczka jeszcze przyjdzie czas :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis - tylko po tych świętach i ciasteczkach trzeba będzie przejść na dietę wodno-warzywną ;-) dobrze, że mam w domu zdrową wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz ♥

Copyright © 2014 Maleńka bloguje , Blogger